In deze blog schrijf ik graag uitgebreid hoe je je het beste kan voorbereiden op een fotoreportage van je woning. Als je deze tips volgt, dan krijg je gegarandeerd het beste resultaat.

ALGEMENE TIPS

Hou rekening met deze tips in iedere ruimte van de woning, hierdoor zullen de ruimtes op de foto’s het mooist worden weergegeven. Hoe beter de woning is voorbereid op mijn komst, hoe prettiger en vlotter werken. Ik ben gevraagd om foto’s te maken van de woning, het is niet m’n job om eerst op te ruimen alvorens te fotograferen. Een woning die niet goed is opgeruimd, zal minder mooi weergegeven worden dan wanneer het er netjes bij ligt. Het is niet mogelijk om een rommelige kamer “op te ruimen” in photoshop!

DE EERSTE INDRUK

De eerste indruk die een persoon van een ruimte krijgt, is wanneer je in de deuropening staat. Hou hier rekening mee met de plaatsing van de meubels. Je wilt een goeie indruk wekken op het moment dat mensen de kamer binnen wandelen. De kans is ook groter dat ze de kamer beter in zich opnemen vanuit de deuropening.

Als fotograaf zal ik foto’s maken vanaf de deuropening, en ik maak gebruik van natuurlijk licht. Hou er dus rekening mee dat meubels zo geplaatst zijn dat de ramen en deuren vrij zijn. Het is van groot belang dat ik de ramen goed kan vastleggen in de foto’s, want mensen willen weten waar en hoe het natuurlijk licht binnenvalt in kamers. Als er speciale eigenschappen zijn in de ruimte, zoals decoratieve pilaren etc, fotografeer ik zo dat die features duidelijk zichtbaar zijn. Dus hou ook hiermee rekening bij het goed zetten van de meubels.

LESS IS MORE

Zorg ervoor dat elke ruimte opgeruimd is, schone ruimtes zijn een stuk aantrekkelijker. Ruim in eerste instantie op, en ga daarna nog eens rond om rommelige hoekjes met té veel accessoires rustiger te maken. Het doel is om een stijlvolle kamer te verkrijgen waar een huurder / koper zichzelf kan zien wonen.

Ook persoonlijke items zoals foto’s, souvenirs etc zorgen ervoor dat het voor een potentiële huurder / koper moeilijker wordt om zich in te beelden dat ze er wonen. Dus haal alle mogelijke afleidingen weg en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk rommel aanwezig is.

SCHOONMAKEN

Probeer alle ruimtes niet alleen op te ruimen, maar ook goed schoon te maken. Alle vuil, stof, vingerafdrukken etc moeten schoon gemaakt worden zodat de ruimtes brandschoon zijn.

GEEN HUISDIEREN

Indien je huisdieren hebt, is het het beste hen niet in de ruimte te hebben tijdens het fotograferen. Honden horen niet in de tuin te rennen tijdens een fotoreportage, en huisdieren die binnen blijven mogen niet zichtbaar zijn in de kamers. Verhuis ze van kamer naar kamer bij het fotograferen.

VOORBEREIDING BUITEN

Het exterieur van een woning is belangrijk voor potentiële kopers / huurders. Nieuwe bewoners willen dat hun nieuwe woning er goed uit ziet, zowel aan de buiten- als binnenkant. De buitenkant van een woning is meestal het eerste wat iemand ziet als ze de listing te zien krijgen, dus het is belangrijk dat er rond het huis goed is opgeruimd en dat alles er netjes uitziet. De voorkant van de woning is voor de eerste indruk het belangrijkste, maar verwaarloos ook zeker de achtertuin niet. Want een mooie, overzichtelijke en opgeruimde tuin dat is uiteraard ook een selling feature!

VOORBEREIDINGEN BINNEN

Voordat ik aankom, is het goed als er zoveel mogelijk licht binnen kan. Dus open alle gordijnen, jaloezieën en zet alle lichten in je woning aan. Alle staanlampen, decoratielampen en plafondlampen mogen aangezet worden, alsook lichten die in meubels zitten (zoals vitrinekastjes, boekkasten, afzuigkap). Als er lampen niet meer werken, zorg ervoor dat ze vervangen worden door een lamp met gelijke wattage en lichtkleur als de andere lampen in de kamer om de ruimte zo lichtrijk mogelijk te maken.

KEUKEN

Probeer in de keuken ook zoveel mogelijk rommel weg te steken. De keuken is vaak dé plek waar van alles opgestapeld wordt, dus zorg ervoor dat de werkbladen zo open en vrij mogelijk zijn. Probeer ook kleine toestellen zoals een waterkoker, stapel papieren en de afwas weg te steken. Maak de wasbak en kraan schoon.

Indien er “child-proof” spulletjes zichtbaar zijn van de buitenkant van de kasten, is het beter om dit voor de foto’s te verwijderen. Doe eventuele magneten weg van de koelkast. Haal afdruiprekken, snijplanken, theedoeken, hand- en afwasmiddelflessen, schoonmaakmiddelen, dweilen, bezems en vuilnisbakken weg. Het is altijd leuk om de ruimte op te fleuren met een kleine decoratie zoals een mooie schaal met vers fruit of een vaas met bloemen.

WOONKAMER

Bij de woonkamer is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat het meubilair op de juiste manier geplaatst is. Het doel van de kamer moet zijn om een mooie en comfortabele ruimte te creëren, het moet een plek zijn waar de potentiële koper / huurder zichzelf kan voorstellen dat hij/zij tijd met z’n familie doorbrengt. Als je een leuk salontafelboek hebt, leg het dan neer als decor op de tafel. Verwijder (goedkope) tijdschriften, omdat ze er vaak rommelig uitzien. Als er boekenplanken in de kamer zijn, haal de helft van de boeken eruit en rangschikt de resterende boeken in een mooi patroon. Bewaar de mooie, gebonden en kleurrijke boeken op de plank en haal de oude, minder verzorgde boeken weg.

Kleine items worden vaak achtergelaten in de woonkamer, omdat het de ruimte is waar het gezin vaak veel tijd doorbrengt. Verzamel de tv-afstandsbedieningen, videogame-systemen, dvd’s of andere rommelige elektronische items. Probeer elektrische snoeren zo goed mogelijk uit het zicht op te bergen. Ruim speelgoed op dat door de kinderen in de kamer is achtergelaten.

EETKAMER

Zorg ervoor dat de eettafel wordt geschrobd en de stoelen netjes rond de tafel staan. Je kan overwegen om een mooi middelpunt op tafel te plaatsen, zoals een schaal met vers fruit of een bloemstuk. Laat geen overgebleven borden of schalen op de tafel liggen en zorg ervoor dat de restanten van de vorige maaltijd zijn opgeruimd: veeg de tafel af, veeg de vloer en dweil de vloer om eventuele vlekken te verwijderen.

SLAAPKAMERS

Het kan verleidelijk zijn om alles onder het bed te proppen om de rommel te verbergen, maar dat blijft helaas vaak zichtbaar op vastgoedfoto’s. In plaats van kleding en speelgoed onder het bed te verbergen, is het beter om deze spullen uit de kamer te halen, zodat de ruimte zo open mogelijk is. Bij tienerkamers zijn er soms unieke of gebruikelijke decoraties die passen bij de persoonlijkheid van het kind. Die decoratiespullen moeten mogelijk worden verwijderd om de ruimte generieker en neutraal te laten lijken, in plaats van trendy of hip. Vergeet niet dat je wilt dat de koper / huurder zich voorstelt dat hij zich in de kamer bevindt. Ongebruikelijke thema’s in de slaapkamers kunnen enigszins afleiden. Bekijk foto’s in tijdschriften om te zien hoe de bedden zijn opgemaakt en pas het beddengoed aan. Het bed moet er mooi en uitnodigend uitziet. Gebruik een mooie sprei en grote, donzige kussens die netjes aan het hoofdeinde van het bed zijn gerangschikt. Haal alles wat op het nachtkastje staat weg (behalve nachtlampjes). Veel voorkomende dingen die moeten worden verplaatst, zijn: telefoonladers, tissueboxen, lippenbalsem, een glas water, alarm, sieraden of iets anders dat aan uw bed wordt bewaard.

BADKAMERS

In de badkamer moet alles van het aanrecht worden verwijderd, inclusief make-up, scheerapparaten, zeep, tandenborstels en andere schoonheidsproducten. Verwijder de shampoo, zeep, washandjes en babyspeelgoed in de douche en het bad. De vuilnisbakken, badmatten, wasmanden, extra toiletpapier, de toiletborstel en weegschalen moeten ook uit de kamer worden gehaald. Maak het af door het toilet te sluiten en hang schone handdoeken op de handdoekbeugels.

Onthou dat een goeie voorbereiding voor een optimaal resultaat zorgt. Heb je vragen? Laat het me gerust weten!

Groetjes,

Joke Van Eeghem