Als je een professionele vastgoed fotograaf inhuurt voor het maken van foto’s van je woning, is het belangrijk dat je huis perfect voor de dag komt. Zonde van het geld als er professionele foto’s gemaakt worden van een rommelige omgeving, vind je niet? Een foto-klare nette woning zorgt er niet alleen voor dat het een stuk fijner werken is voor de fotograaf, maar presenteert uiteraard ook beter dan een rommelige huis.

Daarom volgen hier enkele tips!

  1. Doe alle zichtbare rommel weg en berg het op in lades en kasten.
  2. Verf alle muren in zo’n neutraal mogelijke kleuren (wit, grijs, beige …)
  3. Gebruik accessoires om de ruimtes op te vrolijken, bv. door een tafel te dekken, een fruitschaal in de keuken
  4. Vergeet je tuin en terras niet, plaats mooie tuinmeubelen en accessoires om ook hier alle ruimte zo veel als mogelijk te benutten

De belangrijkste regel is “Less is more”!

Waarom is de presentatie van een woning zo belangrijk?

Tegenwoordig gebeurt het zoeken naar een woning online, het is makkelijk, evident en dikwijls de allereerste stap wat een toekomstige koper doet. Het eerste wat potentiële kopers zien tijdens hun zoektocht, zijn de foto’s van de 1000-den woningen. Spreken deze foto’s niet aan, klikken ze weg en gaat hun aandacht naar een volgend huis. De eerste indruk is dus van extreem groot belang. Zijn de foto’s niet uitnodigend, dan krijg je niet het verwachte aantal bezoekers. Het resultaat is dat je als verkoper begint te twijfelen; heb je je prijs wel goed ingesteld? waarom blijven kijkers weg? Het probleem en dus ook de oplossing liggen wellicht bij de foto’s en die oh zo belangrijke eerste indruk!

Wat is de beste tactiek om jouw huis zo zichtbaar mogelijk te maken tussen de concurrentie?

Hier volgen enkele simpele tips waardoor je pand de aandacht zal krijgen die het verdient:

1. Maak het ruim, licht en luchtig

Zorg ervoor dat alle lichten werken en aan staan (ook de sfeerverlichting), open alle gordijnen en jaloezieën en laat zoveel mogelijk licht binnen. Een goeie fotograaf weet goed genoeg hoe er een goeie balans kan gecreëerd worden tussen donkere en klare ruimtes. Kopers vinden het niet alleen fijn dat de ruimtes licht zijn, maar vinden het ook leuk om een idee te krijgen wat het uitzicht uit de vensters is. Anders lijkt het alsof er iets te verbergen is …

2. Ruim op

Het is erg frusterend voor een fotograaf om in een mooie, grote ruimte te komen, en te merken dat de ruimtes een stuk kleiner lijken omdat er speelgoed rondslingert, te veel onnodige rommel in de keuken ligt, en de woonkamer te vol staat. Doe alles weg wat er niet moet staan, hou enkel de dingen in zicht die er wel horen te staan.Bijvoorbeeld, een badkamer is vaak rommelig, maar het is erg belangrijk dat een badkamer er fantastisch uitziet. Kopers willen hun perfecte leven voor zich zien, de badkamer moet eruit zien als een oase van rust en absoluut rommel vrij.

3. Herschik de meubels

Zorg ervoor dat er niet te veel en niet te weinig meubels in de ruimtes staan. Verander eventueel de lay-out van de meubels om de ruimte meer tot z’n recht te laten komen.

4. Maak de woning schoon

Je woning tonen aan de hand van foto’s verschilt uiteraard met een open huis en het fysiek bezoeken van een woning, maar het is daarom niet minder belangrijk dat de woning schoon en netjes is. Enkele ideetjes:Haal alles van de vloer wat er niet hoort en maak alle vloeren schoon.Verwijder alle tekens van huisdieren (want dit kan kopers afschrikken).Toon dat je in de badkamer voldoende ruimte hebt door kleine toestellen op te bergen en de werkbladen zo leeg mogelijk te houden.Verberg alle items in de badkamers (denk aan tandenborstels, shampoo …) en laat enkel decoratieve spullen staan.

Maak alle ramen en spiegels schoon, Zorg ervoor dat er geen strepen te zien zijn (vooral in de badkamers) want strepen zijn extra zichtbaar in de foto’s.

5. Pak de tuin aan

De tuin en omgeving van de woning zijn net zo belangrijk als het interieur. Zorg ervoor dat het er netjes uitziet, snoei alle bomen / hagen, zorg ervoor dat het gras er kort en gezond uitziet. Als er bepaalde plekken zijn die aangepakt moeten worden, doe dit dan 1-2 maanden voordat het huis op de markt komt, zodat het op tijd aangepakt wordt. Een mooie voorgevel van het huis zorgt voor een schitterende eerste indruk. Haal alles wat er niet hoort, zoals werk-apparaten, speelgoed, lege plantenpotten … weg.

6. Toon geen seizoensgebonden items

Zorg ervoor dat er een kerstboom, paastak of andere decoratie zichtbaar is in de foto’s. Als het huis niet verkocht is na die periode, valt het te sterk op dat foto’s dateren van tijdens de festiviteiten en dat het al langere tijd te koop staat. Haal liever tijdloze items in huis.